Skip to main content

Koud weer en ijs

IJs en koud weer

Er is een Syberisch koufront onderweg en we beginnen het al aardig te voelen.

Niet alleen als mens merk je dit, maar ook je hond.

Lage temperaturen

Honden met een enkele vacht hebben met deze kou echt een jas nodig. Mandy Gerris van Digidog heeft een Duits artikel vertaald met bijbehorend beeldmateriaal, waarbij je kan zien hoeveel warmte je hond verliest. //digidog.nl/hondenjas-onzin-toch-nuttig/  

Dat honden met een dubbele vacht het anders ervaren mag duidelijk zijn, maar ook daar moet je bedenken dat de verandering van temperatuur parten kan spelen. Als je hond lekker buiten heeft gespeeld, of aan de fiets gelopen heeft, of anderzijds gerend heeft in de kou en daarna weer binnen komt, dan kan hij zijn jas niet uittrekken. De kachel staat lekker aan en de temperatuur bij je hond loopt op. Honden kunnen alleen zweten via de voetzooltjes en hun warmte kwijt door te hijgen. Laat je hond rustig acclimatiseren door hem rustig te laten worden voordat hij naar huis gaat en zijn temperatuur dan al kan zakken. Ook kan je hem in huis eerst op een plek laten liggen waar het koeler is dan in de huiskamer.

Oude honden en jonge pups kunnen hun lichaamstemperatuur ook niet zo goed regelen. Voor hen is het zeer belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Onderkoeling en oververhitting liggen met extreme temperaturen op de loer.

IJs

Nu het flink gaat vriezen ontstaat er weer ijs op de plassen en slootjes. Sommige honden vinden dat geweldig maar kunnen niet inschatten of het ijs sterk genoeg is. Als je hond er doorheen zakt, is de kans groot dat hij er zelf niet uit komt, of er zelfs onder schiet. Leer je hond niet het ijs op te gaan. Bovendien is de ondergrond zo glad dat er grote kans op letsel is.

Pekel

Voorkom pekel op de voetzooltjes door er vaseline op te doen en na de wandeling de poten weer af te spoelen met lauw water.

Heeft de hond toch kloofjes van het zout gekregen dan werkt calendula of aloë vera om het te verzachten. Zijn de voetzooltjes echt kapot, neem dan contact op met de dierenarts.

Zoutvergiftiging kan ontstaan doordat honden sneeuw happen wat pekel bevat of omdat ze zelf hun pootjes schoonmaken na de wandeling als er gestrooid is. De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden hangt af van de grootte van je hond en ligt tussen de 1,9 en 3,7 gram zout per kilogram hond. De klachten kunnen tot 72 uur na inname optreden en variëren van braken tot diarree en zelfs soms neurologische klachten.

Vermoed je dat je hond (te veel) zout heeft gegeten, neem dan direct contact op met de dierenarts.                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.