Vuurwerk angst

Honden zijn sociale dieren met dezelfde emoties als wij mensen. Honden kunnen blij, boos, verdrietig of angstig zijn en ze ervaren dit net als wij en beleven emoties ook net zoals wij.

Het is helemaal niet erg om angst te voelen, het helpt je juist tegen gevaar. Als mens willen we graag dat onze honden zich zo comfortabel mogelijk voelen. Beschouw angst niet als een negatieve emotie. Angst voor vuurwerk is eigenlijk heel normaal, je angst delen brengt je dichter bij elkaar en het voorkomt conflicten. Het belangrijkste is dat je weet waar je je veilig kunt voelen en bij wie je terecht kan als je je angstig voelt zodat je leert met je angst om te gaan.

De jaarwisseling komt weer in zicht en hier en daar wordt er alweer geknald. De meeste honden vinden dit eng en zijn bang voor de knallen. Natuurlijk zijn er ook honden die deze periode nog helemaal niet meegemaakt hebben. Om te zien of je hond bang of angstig is van vuurwerk moet je weten waar je dat aan kan zien. Zo kan je hulp bieden waar nodig.

De meest voorkomende signalen zijn:

 • Staart tussen de benen
 • Trillen
 • In een hoekje kruipen of ergens onder proberen te kruipen wat niet lukt
 • Vluchten zowel in als buitenshuis
 • Niet naar buiten willen
 • Apathisch reageren

Deze signalen zijn vrij duidelijk te herkennen en dan weet je ook direct dat je hond heel erg bang is.

Er zijn ook signalen die wat minder duidelijk zijn maar waaraan je wel kan zien dat je hond de knallen spannend of eng vindt:

 • Hijgen
 • Grote ogen opzetten waardoor je het oogwit ziet
 • Uitschudden
 • Onrustig rondlopen of heel druk zijn
 • Tongelen, dit is als de tong steeds recht naar de neus gaat, dat kan een klein stukje zijn maar er zijn ook honden die de neus ook daadwerkelijk aanraken
 • Kwijlen
 • Spontaan roos of haaruitval krijgen
 • Honden kunnen hun behoefte heel lang ophouden zodat ze niet naar buiten hoeven maar ze kunnen het ook laten lopen of diarree krijgen

Er zijn zeker nog veel meer signalen, deze kan je vinden op het internet door stresssignalen hond in te typen, maar mocht je iets van deze signalen herkennen dan kan je ervan uitgaan dat je hond erg gespannen is.

Of je hond nu wel of niet bang is, hij heeft je rond deze tijd wel nodig! Het is namelijk geen natuurlijk verschijnsel en honden die eerder niet bang zijn geweest kunnen het, om welke reden dan ook, wel worden.

De eerste stelregel is dat, zodra het knallen begint, je je hond goed in de gaten houdt. Wat doet hij, reageert hij of blijft hij gewoon hetzelfde doen? Als hij reageert, kijkt hij dan naar je? Als hij niet reageert en blijft doen waarmee hij bezig is, is er op dat moment nog niets aan de hand dan is dat prima. Reageert je hond wel, dan heeft hij je nodig.

Ik wil graag benadrukken dat angst niet beloont kan worden. Vergelijk het maar met ons mensen, als we bang zijn hebben we veel aan iemand die ons steunt, troost en kalmeert en begrijpt dat je bang bent. Daardoor wordt de angst hanteerbaar, dat geldt ook voor onze honden.

Angst is een emotie en geen gedrag, je kan het dus niet met trainen oplossen. Als je toch denkt dat je het kan trainen dan train je het gedrag wat voortkomt uit de emotie maar je haalt de emotie niet weg. Ga dus niet trainen met groepjes waar er met vuurwerk gewerkt wordt. Zo stapel je de angstige momenten alleen maar op. Dit geldt ook voor een vuurwerk cd, maak hier geen gebruik van. De ene hond ervaart het als iets wat door de boxen komt en de ander zal het doodeng vinden en dan komt de stapeling weer wat ervoor zorgt dat het in de loop van de tijd alleen maar erger maakt.

Wat kan je wel doen?

Zodra de knallen beginnen, helaas is dat soms in november al zo, dan kan je kijken of je de knallen leuk kan maken. Hoort je hond een knal, dan maak je er een feestje van door hem lekkers te geven of iets van een kort spel samen te doen, bijvoorbeeld een hersenwerkje of een snuffelspelletje. Je hond moet dan nog wel bereikbaar zijn anders lukt dat niet. (Dit kan je overigens het hele jaar doen als er iets is waar hij van schrikt). Hopelijk wordt de connectie gemaakt dat een knal iets is wat leuk kan zijn. Probeer als er geen knallen zijn ook wat leuks te doen zodat het stressemmertje van je hond iedere keer een beetje geleegd wordt. Door ontspanning kan je namelijk veel meer aan. Als de jaarwisseling begint dan helpt een vuurwerkpakket voor je hond ter afleiding ook goed. Een vuurwerkpakket bestaat uit bijvoorbeeld een doos waarin je wc- en keukenrollen doet en in die rollen stop je iets lekkers. Het hersenwerken moet je hond dan al wel beheersen. Op facebook is er een groep hersenwerkvoorhonden of spelidee├źn voor honden waarin je ziet hoe het werkt en je kan daar je vragen kwijt over hoe je dit moet opbouwen. Je hond kan dan lekker hersenwerken terwijl het buiten aan het knallen is. Al is hij lekker bezig, blijf vooral bij je hond.

Is je hond te bang om met spellen aan de gang te gaan, kijk dan naar waar je hond behoefte aan heeft. Wil hij bij jou zijn dan ga je samen zitten waar jullie het samen fijn hebben. Dat kan in de huiskamer zijn met de tv aan, licht hoog aan en gordijnen dicht maar het kan ook zijn dat de badkamer een fijnere plek is.

Als je hond wilt vluchten binnenshuis, kijk dan waar naartoe en laat hem zijn eigen veilige plek zoeken. Ga daar bij hem zitten en het zal je band met je hond aanzienlijk versterken.

Als laatste wil ik jullie nog een paar tips meegeven om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren:

 • Houd je hond in deze spannende tijd altijd aan de lijn
 • Zorg dat er nooit een deur naar buiten open staat, ook niet als je naar de brievenbus of schuur gaat, of zelfs de buitendeur even opendoet omdat er iemand aan de deur staat. Zorg dat je hond niet naar buiten kan. Laat je hond in de woonkamer met een gesloten deur
 • Kijk of je gedurende de knalperiode op een rustige plek kan lopen. Rijd desnoods ergens heen waar je in rust kan lopen

De laatste ronde voordat het 00:00 uur is, ga lopen rond 23:15/23:30 uur, dan gaan alle kinderen naar binnen om op het moment van 00:00 uur een goed nieuwjaar te wensen en dan kan je je hond kort zijn behoefte laten doen.

Wil je hond niet naar buiten wanneer het te spannend voor hem is, koop dan een PET Toilet voor je hond (bijvoorbeeld bij een dierenspeciaalzaak of bol.com) en kijk of je hond zijn behoeftes daarop kan doen in huis waar hij zich veilig voelt. Dit kan je natuurlijk ook de dagen ervoor al doen zodat je het je hond wat makkelijker maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen