De zomer is in aantocht!

Wat heeft het voor mijn gevoel lang geduurd voordat het wat zachter weer werd maar nu is het er!  We maken allerlei plannen om zoveel mogelijk van het mooie weer samen met onze hond te gaan genieten.

Wat moet je weten over de temperatuur en de hond?

Vele van ons weten al dat een hond zijn warmte niet goed kwijt kan. Hij kan niet zweten via zijn huid zoals wij. Hij kan hoogstens via zijn voetzooltjes wat zweten en via zijn tong wat warmte kwijt. Bedenk dat je hond zich niet luchtig kan kleden net zoals wij. Zijn jas blijft altijd aan, zomer en winter.  Natuurlijk verschilt de dikte van de jas per hond, je hebt honden met een dubbele vacht, je hebt honden met een enkele vacht, naakthonden en dan is de ene hond dichter behaard dan de ander.

Zonnebrand:

Voor honden die licht behaard, een enkele vacht of lichte plekken op het lijf hebben is het raadzaam om ze in te smeren met zonnenbrand. Honden kunnen ook verbranden.

Wist je dat de voetzooltjes van je hond op een hete weg ook kunnen verbranden, ondanks dat het lijkt alsof de zooltjes heel dik zijn.

Fietsen:

Fietsen met je hond is met mooi weer voor jou als baas natuurlijk heerlijk. Maar heb je wel eens bedacht dat het voor je hond best een aanslag is. Zolang hij naast de fiets loopt en het een kort stukje is gaat het best, de wind verkoelt een beetje maar zodra je stopt met fietsen en jullie stil gaan staan dan krijgt hij het pas echt warm. Kijk maar eens naar jezelf, je gaat hardlopen en na het hardlopen komt de warmte uit je lichaam los en kan jij het als mens uitzweten. Je hond kan dat niet, en daarnaast kan hij ook zijn jas niet uitdoen om te koelen. Het gevolg kan oververhitting zijn. Ga nooit fietsen bij een temperatuur hoger dan 15 graden. Wij als mens kunnen veel meer aan dan de hond.

Auto:

Ieder jaar wordt er opnieuw gewaarschuwd dat je je hond niet in de auto mag laten met warm weer. Blijkbaar is er nog best veel verwarring over wat warm is en hoe lang je hond het vol kan houden..

 • Zullen we afspreken dat als de zon schijnt en de auto warmer kan worden dan 15 graden, of er nu wel of geen raampje open staat, of de auto nu wel of niet in de schaduw staat, je de hond helemaal niet in de auto achterlaat! Dus ook niet voor een paar minuten, dan hoeft je hond het niet vol te houden, dan is er geen kans dat het toch verkeerd kan gaan en kan je nog gewoon genieten van je hond. 

Voor welke honden is warm weer een extra risico:

  • Honden met een korte snuit.
  • Oudere honden
  • Puppen 
  • Herstellende honden

Herkenning oververhitting oplopend in fases:

 1. Hijgen en erg onrustig zijn
 2. Kwijlen, braken en diarree
 3. Slijmvliezen verbleken
 4. Niet meer reageren op prikkels of apathisch gedrag.

Mocht je hond oververhit zijn dan bel je zo snel mogelijk de dierenarts. Gooi geen koud water over je hond heen, daardoor vernauwen de aderen en kan je hond alsnog komen te overlijden.

 

honden zomer hitte fietsen auto

Comments (2)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen